COMMIS staat voor COMmunicatieMateriaal ISpelvorm.

Commis richt zich vooral op kinderen en volwassenen met een beperking, zoals kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, autisten, mensen met (niet-aangeboren) hersenletsel.

Commis richt zich vooral op het maken van visualisaties (van dagborden, planborden, takenborden, etc.) en op het uitbreiden en ondersteunen van de communicatie in o.a. spelvorm. De spellen kunnen aangepast worden op thema of op vraag van u. Voorbeelden van spellen zijn: kwartet, memory, lotto, bingo (met plaatjes). Om de communicatie te ondersteunen kunt u denken aan stappenplannen (bijvoorbeeld koffiezetten en douchen), reminders en aanwijsboeken.

Voor de materialen van Commis wordt voornamelijk gebruik gemaakt van PCS-symbolen* en/of foto’s.

Communiceren kan op verschillende niveau’s en door middel van verschillende vormen. (Zie informatie over communicatieniveau’s en communicatieve functies ). Commis probeert hierop zo goed mogelijk in te spelen en rekening te houden met de individuele mogelijkheden van haar klanten. Ook kan er rekening gehouden worden met de motorische en visuele mogelijkheden.

Wie is COMMIS?

Chantal Spoorenberg – Rijsdijk
Logopedist, werkzaam binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking

Willeke Smids
Logopedist, werkzaam binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking

Wij hebben veel ervaring als logopedist binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Maar ook hebben wij ervaring met de communicatie bij mensen met niet aangeboren hersenletsel, zoals na een beroerte. Binnen ons werk dragen wij zorg voor een zo optimaal mogelijke communicatie bij mensen met een beperking. Het blijkt dat ideeën, soms bij gebrek aan tijd niet uitgevoerd kunnen worden. Ook horen wij van ouders dat bestaande materialen niet aansluiten bij de behoeften van hun kind. Bestaande materialen sluiten vaak niet aan bij leeftijd, interesse, het thema of bij de motorische (en visuele) mogelijkheden. Hierbij biedt Commis de oplossing.

* PCS-symbolen (Picture Communication Symbols) zijn een product van
Mayer-Johnson, Inc.; P.O. Box 1579; Solana Beach, CA 92075; USA; Phone: 858-550-0084; Fax: 858-550-0449
Website: www.mayer-johnson.com
Email: mayerj@mayer-johnson.com